Králi čitateľov zostavia na prešovskom sneme šieste posolstvo

17.05.2012 Prešov

Prešov 17. mája (TASR) – V kronike súťaže Kráľ čitateľov pribudne v poradí šieste posolstvo. Na dnešnom večernom sneme v Prešove ho zostavuje 17 najlepších vybraných detských čitateľov zo slovenských knižníc, ktorí sa pýšia týmto titulom.

Organizátorka podujatia spisovateľka Gabriela Futová dnes pre TASR uviedla, že text posolstva bude verejne oznámený v piatok (18.5.) predpoludním na námestí počas podujatia Čitariáda a bude adresované spisovateľom, knihovníkom i vydavateľov. Králi čitateľov ho po návrate zo snemu budú šíriť vo svojich regiónoch.

Spisovateľka tvrdí, že stať sa kráľom čitateľov nie je jednoduchá vec. V každej knižnici ho volí porota zložená z knihovníkov, učiteľov či spisovateľov. Konštatovala, že množstvo prečítaných kníh nie je jediným kritériom. Okrem toho musia králi v knižnici splniť aj ďalšie úlohy.

"Ja som sa stala Kráľovnou čitateľov tým, že som veľa čítala, išla som do knižnice, tam bola súťaž a vyhrala som. Mali sme tam všelijaké testy, podľa indícií sme mali uhádnuť knihu, riešili sme osemsmerovky a dávali sme dokopy básne," povedala 10-ročná Alexandra Tkáčová z Prešova, ktorá obhájila tento titul už po štvrtý raz.

Futová pripomenula, že kráľ čitateľov má v prešovskej knižnici aj viaceré privilégiá. Jednak ten rok neplatí členské, ním prečítané knihy sú označené korunkou, v knižnici má vytvorenú svoju vlastnú poličku a je na zozname hostí podujatí, ktoré organizuje knižnica.

V metropole Šariša sa koná snem v rámci čitateľského festivalu "Prešov číta rád". Počas trojdňového podujatia, ktoré sa končí v piatok (18.5.), sa konajú desiatky stretnutí a besied so spisovateľmi na základných a stredných školách a kultúrnych zariadeniach.

"Cieľom festivalu je propagovať čítanie a literatúru. Okrem toho chceme deťom a mládeži ponúknuť stretnutia so zaujímavými spisovateľmi a autormi," priblížila zámer festivalu Riaditeľka knižnice P.O. Hviezdoslava v Prešove Marta Skalková.

Účastníci snemu dnes absolvovali prehliadku národnej kultúrnej pamiatky Solivar a večer ich ešte čaká literárny večer s hosťami festivalu. V piatok sa na námestí zúčastnia Čitariády, kde je pripravený bohatý kultúrny program.

"Na oblohu chceme vypustiť tisíc balónov s posolstvom Prešov číta rád. Tak isto bude môcť každý z účastníkov priložiť aj názov obľúbenej knihy," dodáva Skalková.
 

Vyberte región

mark